måndag 18 oktober 2010

En språklektion i all välmening.

  • Det heter trilogi, INTE triologi.
  • Misstänkt är en person eller en handling som verkar skum, misstänksam är man mot personen eller handlingen i fråga. Misstänksamt är ett adverb som beskriver något man gör för att indikera att man är misstänksam, t.ex. "skakade misstänksamt på huvudet". Det betyder alltså inte att huvudskakningen verkade misstänkt.
  • "De" är subjekt, "dem" är objekt. "Dom" är antingen talspråk eller något man får i domstol.
Mvh Språkfascisten.

6 kommentarer:

Emil sa...

Väl rutet. Jag har själv skrivit triologi alltför många gånger. *Skäms*

Josefin sa...

Fast det kan vara svårt med "de" och "dem" ibland. Men då brukar jag tänka på engelska. De = they, dem = them. Funkar för det mesta!

Anki sa...

Vackra människa! <3

Lisa sa...

Varför bor vi så sällan på samma ställe?

Maria sa...

Vår lärare sa för ett tag sedan att vi inte behöver bry oss om alla språkregler när vi skriver tenta på fredag. Visserligen menade han nog de skrivreglerna som finns i sanskrit och pari och kinesiska (vi får till och med dispens till att använda vanliga bokstäver!) men jag är sääääker på att han inte kommer ha något emot om vi stavar fel på svenska heller. Han gör det hela tiden i sina powerpoints nämligen. Himmlen skrev han ofta tex. Och blandade Konfucius och Konfusius. Han är så söt. En annan lärare vi har envisas dessutom att skriva dämoner eftersom någon kändis gjorde det.
Mvh
Språkregler? Vad är det?

Anonym sa...

Heja Allsmäktiga Anna! Kram, K